Iahnia de fasole cu ciolan este un preparat tradițional romanesc, gustos și sățios care se prepara mai ales de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Veți spune durează foarte mult pana il prepar – asa este – dar va asigur ca merita!
Ingrediente
- 1 ciolan afumat
- 600-700 g fasole
- 2-3 cepe mari
- 2 morcovi
- 1 țelina mica
- 1 ardei kapia
- 200 g roșii cubulețe ( sau 2-3 linguri pasta tomate)
- 2-3 frunze dafin
- cimbru
- piper boabe și , măcinat
- boia iute ( opțional)
- sare
- pătrunjel
Mod de preparare
Cu o seara înainte de a pregăti acest fel de mâncare trebuie sa lăsați fasolea la înmuiat în apa rece, de seara pana dimineața.
Dimineața scurgeți apa și o puneți la fiert cu apa rece proaspăta, când da în fiert schimbați apa ( repetați procedeul de 3 ori ).
In a patra apa puneți fasolea, ciolanul, sarea, foi de dafin, piperul boabe și lăsați sa fiarbă timp 1-2 ore ( pana ce fasolea este fiarta).
Într-o cratița destul de mare în care sa va încapă preparatul înăbușiți cu un pahar de apa ceapa, morcovul,ardeiul, țelina. Când acestea sunt bine făcute se adaugă roșiile, câteva polonice din apa în care a fiert fasolea cu ciolanul. Intre timp scoatem ciolanul din zeama, dezosați-l și il tăiați în bucăți ( cat de mari va plac). Il adaugăm peste legume, punem și fasolea si fasolea, amestecam, condimentam după gust cu cimbru, sare, piper, boia și lăsam sa fiarbă timp de 10 min.
Pentru un gust si mai bun se baga cratița cu preparatul la cuptorul preîncălzit 15-20 min la 180 de grade. Sfat: dacă cratița dumneavoastră are mânere de ebonita le puteți înveli cu folie de aluminiu pentru a le proteja.
Sper din suflet sa va placa aceasta rețeta și sa o încercați. Va doresc pofta buna și va aștept și la rețeta următoare!